Uusi keskuskeittiö 2027

Palvelukeskus Helsingin uusi keskuskeittiö elintarviketerminaalitoiminnolla korvaa valmistuessaan elinkaarensa päässä olevan nykyisen ruokatuotantolaitoksen ja sen on määrä valmistua vuonna 2027. 

Faktat

  • Uusi rakennus jakautuu ruokatuotantoon, elintarviketerminaaliin, logistiikkaan, teknisiin tiloihin ja tukitoiminnoille. Rakennus on noin 20 % pienempi kuin nykyinen keskuskeittiö, mutta modernien ja optimoitujen prosessien myötä kapasiteetiltaan tehokkaampi.   
  • Arvioitu valmistumisaika on kesä 2027.
  • Uusi rakennus toteutetaan nykyisen keskuskeittiön viereen, jolloin ruokatuotannon siirtyminen nykyisestä uuteen rakennukseen on sujuva ja ruokapalvelua voidaan tuottaa keskeytyksettä. Valmistuessaan se on ruoantuotantomäärältään ainutlaatuinen Suomessa.
  • Suunniteltu rakennus on energiatehokas ja sähkönkulutuksen on arvioitu puolittuvan. Se hyödyntää muun muassa maalämpöä, aurinkosähköä sekä ruoanvalmistuksessa syntyvää lämpöä. Myös ruoan valmistusprosessit ja uudenaikaiset koneet sekä optimoitu logistiikka pienentävät hiilijalanjälkeä. 
  • Uuden keskuskeittiön ylläpitokustannusten on arvioitu olevan 60-70 % vähemmän verrattuna nykyiseen keskuskeittiöön.
  • Rakennushankkeen arvioitu kustannus on arvonlisäverottomana noin 41 miljoonaa euroa. 
  • Tontin ja rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki. Käyttäjänä toimii Palvelukeskus Helsinki -liikelaitos. 
  • Keskuskeittiön pääurakoitsijaksi on valittu Peab.

Taustaa

Kunnat tuottavat tai järjestävät lakisääteisiin (Perusopetuslaki 31§, Varhaiskasvatuslaki 2b§) tehtäviin liittyen väestöä laajasti koskevia ruokapalveluja. Kuntalain mukainen vastuu lakisääteisten palvelujen järjestämisestä, viranomaisvastuu sekä valvontavelvollisuus jäävät kunnalle, vaikka palvelun tuotantovastuu siirtyisi kokonaan tai osittain kunnan ulkopuolelle. Vastuuseen kuuluu myös varautuminen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. 

Palvelukeskus Helsingin nykyinen keskuskeittiö valmistaa arkisin noin 60 000 ruoka-annosta ja huolehtii ruokapalvelusta lähes neljäänsataan Helsingin toimipisteeseen, joihin kuuluu muun muassa päiväkoteja, oppilaitoksia ja kouluja sekä seniorikeskuksia. Keskuskeittiössä työskentelee yhteensä 60 henkilöä. Rakennus on tiloiltaan sekä tekniikaltaan vanhentunut. Ylläpito- ja huoltokustannukset ovat kasvaneet merkittävästi.

Uudessa keskuskeittiössä valmistetaan jatkossakin aterioita kaupungin lakisääteisiin palveluihin, päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin sekä hoitoalan ruokapalveluihin. Tavoitteena on varmistaa Helsingin ruokapalvelujen tasalaatuisuus ja huoltovarmuus sekä huolehtia ruokapalveluista tulevina vuosikymmeninä väestönkasvu huomioiden. 

Keskuskeittiöön on suunniteltu myös ns. elintarviketerminaali, joka mahdollistaa ruokatuotteiden hankkimisen elintarvikealan kumppaneilta ja niiden yhdistämisen omaan tuotantoon sekä logistiikkaketjuun. Tämä tuo joustoa vaihtuviin volyymeihin. Lisäksi se on kustannustehokasta erityisesti sellaisten elintarvikkeiden osalta, joita ei ole kannattavaa valmistaa itse. 

Tälläkin hetkellä Palvelukeskus Helsinki hyödyntää kotimaan markkinoiden elintarvikekumppaneita ja esimerkiksi kalapuikkojen ja pinaattilettujen tyyppiset kappaletuotteet hankitaan jo nyt kumppaneilta.  

Aikataulu

Hankkeen alustava suunnittelu- ja toteutusaikataulu on seuraava:

  1. Yleissuunnittelu 2024

  2. Toteutussuunnittelu 2024–2025

  3. Rakentamisen valmistelu 2024

  4. Rakentaminen, rakennus ja ulkoalueet 2025–2027 

  5. Keskuskeittiö elintarviketerminaalilla käyttöönotto 6–8/2027

Lisätietoa hankkeesta

Mediayhteydet:

Piia Rissanen, 
viestintäpäällikkö 
Palvelukeskus Helsinki 
Sähköposti piia.rissanen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)