Suosikkireseptit

Tuotekehityksemme on muokannut osan päiväkotien, koulujen sekä hoitoalan ruokapalvelujen suosikkiresepteistä suurkeittiöiden sijaan kotikeittiöille sopiviin mittasuhteisiin. Kokkaa kotona ja nauti!
Kulhollinen piparkakkuherkku-jälkiruokaa.
Piparkakkuherkku on joulupöydän jälkiruoka. Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Joulupöytään

Viikolla 50 päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä henkilöstöravintoloissa on tarjoiltu jouluaterioita tulevan juhlan kunniaksi. Ota talteen tuotekehityksemme laatima resepti jouluaterioilla tarjottuun piparkakkuherkkuun, jota voit kokeilla myös kotona!

Resepti (10 annosta)

Kulhollinen piparkakkuherkkua.
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset

3 dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa kasvirasvasekoitetta

200 g maustamatonta tuorejuustoa

600 g maitorahkaa

1,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2-3 tl piparkakkumaustetta (jauhettua: kanelia, kardemummaa, inkivääriä ja neilikkaa)

viimeistelyyn pipareita

Toimi näin

Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto, maitorahka, sokerit ja piparkakkumauste. Viimeistele piparinpaloilla, joita voit sekoittaa myös piparkakkuherkun joukkoon. Nauti perheen tai ystävien kanssa!

Resepti

Tarvitset

  • 1 rkl öljyä
  • 3 kpl punasipulia
  • ½ dl vettä
  • 1 kpl omena
  • 3 rkl punaviinietikka
  • 3/4 dl sokeria
  • mustapippurirouhetta
  • 1 tl suola
  • 1 tl perunajauhoja
  • 3 tl vettä

    Toimi näin

  • Leikkaa sipuli renkaiksi ja kuori sekä paloittele omena kuutioiksi.
  • Kuumenna öljy kattilassa. Freesaa sipulirenkaat kevyesti.
  • Lisää vesi ja kypsennä hetki kannen alla. Sekoita välillä.
  • Lisää joukkoon omenakuutiot, etikka, sokeri sekä mausteet kevyesti sekoittaen.
  • Kypsennä vielä noin 10 min.
  • Sekoita vesi-perunajauhosuurus.
  • Lisää suurus ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kuumenna.

Tarjoa joko kylmänä tai kuumana lisäkkeenä.

Hyvää joulua!

Tonttu ja kulhollinen punasipuli-omenahilloketta pöydällä.
Punasipuli-omenahilloke on joulupöydän herkullinen lisuke. Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Toiveruokaviikko

Palvelukeskus Helsingin koulu-, oppilaitos- ja päiväkotiruokailuissa vietetään viikolla 45 odotettua Toiveruokaviikkoa, jolloin tarjolla on lasten ja nuorten toivomia suosikkiruokia. Viikon ruokalistalle on koottu aterioita, joita oppilaat ovat äänestäneet suosikkiruuiksi kouluruokakyselyssä.
 

Resepti

Broilericurrya kulhossa vierellä, kulhollinen riisiä.
Broilericurry on yksi oppilaiden äänestämistä suosikkiruoista vuoden 2024 Toiveruokaviikolla. Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 sipuli
  • 1 tl currya
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl chilimausteseosta
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl juustokuminaa
  • 0,5 tl jauhettua kanelia
  • 700 g maustamattomia broilerin paisti- tai fileesuikaleita
  • 2 dl vettä
  • 1 prk (400 ml) kookosmaitoa
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria

    Toimi näin

    Hienonna sipuli. Kuumenna öljy pannulla, freesaa siinä mausteet ja sipulit, lisää broilerisuikaleet ja ruskista hetki.

    Lisää vesi ja kookosmaito, kuumenna ja hauduta broilerit kypsiksi. Sekoita maissitärkkelys vesitilkkaan ja lisää kastikkeen joukkoon. Lisää suola ja sokeri. Viimeistele halutessasi korianterisilpulla. Tarjoa lisukkeena keitettyä riisiä.

Satokauden herkkuja

Koulu- ja oppilaitosravintoloissa vietetään viikolla 41 luomu- ja lähiruokaviikkoa. Viikon aikana tarjolla on monipuolisesti luomuraaka-aineista sekä suomalaisista satokauden tuotteista valmistettuja ruokia. Päiväkotien ruokapalveluissa vietetään sadonkorjuu-teemaa maanantaista keskiviikkoon.

Resepti (iso piirakkavuoka, n. 10-12 annosta)

Omenapiirakkaa luomujauhoista ja kannullinen vaniljakastiketta
Omenapiirakkaa luomujauhoista tarjoillaan koulujen luomu- ja lähiruokaruokaviikolla sekä päiväkotien sadonkorjuuviikolla. Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset

  • 3 kananmunaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 4,5 dl luomuvehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 1 dl omenamehua
  • 4 omenaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia

Toimi näin

Vaahdota kananmunat ja sokeri keskenään. Sekoita vaahdon joukkoon öljy. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet ja mehu vuorotellen samalla sekoittaen. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.

Kuori omenat tarvittaessa ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli keskenään ja ripottele omenoiden päälle. Paista piirakka +175 asteessa n. 45 min. Tarkista kypsyys. Tarjoa lisukkeena esim. vaniljakastiketta.

Ilmastoystävälliset uutuudet kouluissa ja päiväkodeissa

Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Ruokalistasuunnittelun uusissa resepteissä mietitään tarkasti ruoan maistuvuutta ja ilmastovaikutuksia. Näitä uutuuksia voit nyt helposti kokata kotonakin, tuotekehityksemme resepteillä. 
 

Bolognesepyöryköitä kulhossa
Bolognesepyörykät ovat syksyn 2024 koulujen ja päiväkotien uutuus. Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset

  • 300 g naudan jauhelihaa
  • 300 g broilerin jauhelihaa
  • 1 dl herneproteiinirouhetta
  • 2 dl vettä
  • 1 dl perunasosehiutaleita
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 pientä porkkanaa
  • 1 pieni palsternakka
  • 1 sipuli
  • 1 dl tomaattipyreetä
  • 3 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl paprikajauhetta

Toimi näin

Laita vesi ja herneproteiinirouhe turpoamaan. Kuori ja raasta porkkanat sekä palsternakka. Hienonna sipulit ja valkosipulit.

Kuumenna pannulla öljy, freesaa siinä sipulit, juurekset ja mausteet pikaisesti, lisää tomaattipyree ja hauduta hetki. Anna seoksen jäähtyä ja sekoita joukkoon turvotetut herneproteiinirouheet, perunasosehiutaleet, perunajauhot sekä jauhelihat. Anna murekemassan turvota noin vartti.

Muotoile murekemassa öljytyin käsin pyöryköiksi ja paista kuumalla pannussa öljyssä kypsiksi n. 10 min. Tarjoa lisukkeena italialaista tomaattikastiketta, voit myös sekoittaa pyörykät kastikkeen joukkoon ja viimeistellä esim. parmesanraasteella.

Italialainen tomaattikastike

Tarvitset

2 rkl rypsiöljyä

1 sipuli

1 pieni porkkana

1 valkosipulinkynsi

0,5 tl paprikajauhetta

1 prk (400 g) tomaattimurskaa

4 dl vettä

2 rkl maissitärkkelystä

1 rkl sokeria

1 tl kuivattua oreganoa

1 tl kuivattua basilikaa

1 tl suolaa

Toimi näin

Kuori ja ja pilko porkkanat. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna kattilassa öljy, freesaa sipulit, porkkanat, valkosipulit ja paprikajauhe. Lisää tomaattipyree, hauduta hetki. Lisää vesi ja tomaattimurska. Hauduta noin puoli tuntia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta kastikepohja sauvasekoittimella.

Sekoita maissitärkkelys tilkkaan vettä ja lisää kastikepohjan joukkoon. Lisää mausteet, sokeri ja suola.

Resepti (n. 10 annosta)

Annos broilerinjauheliha-juuresraqua
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:

  • 0,5 dl punaviinietikkaa
  • 2 dl tomaattimurskaa
  • 1 porkkana
  • 1 pieni palsternakka
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl sokeria
  • ripaus kuivattua timjamia
  • ripaus kuivattua rosmariinia
  • 3 dl vettä
  • 1,5 rkl maissitärkkelystä
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • 2 tl suolaa

Toimi näin:

Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kuoritut porkkanat ja palsternakat ohuiksi suikaleiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi. Kuumenna paistinpannussa rypsiöljy ja ruskista broilerin jauheliha sekä sipuli. Murskaa joukkoon valkosipuli ja lisää punaviinietikka, tomaattisose, porkkanat sekä palsternakat. Hauduta hetki.

Lisää tomaattimurska, vesi, laakerinlehdet, sokeri, timjami ja rosmariini. Hauduta hiljalleen noin 30-45 minuuttia. Sekoita maissitärkkelys pieneen vesitilkkaan ja lisää ragun joukkoon. Lisää lopuksi suola ja mustapippuri ja anna hautua hetki.

Tarjoa lisukkeena esimerkiksi keitettyä pastaa.

Resepti (n. 10 annosta)

Lautasellinen nyhtokaura-kasvispyttipannua ruokajuoman kera.
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:

  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 1,5 kg pakastepannuperunaa tai kypsää perunaa kuutioituna
  • 0,5 kg punaista paprikaa
  • 1 sipuli
  • 1 pkt (240 g) nyhtökauraa
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mietoa chilijauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria

Toimi näin:

Kuori sipuli ja valkosipulit, leikkaa paprikan siemenosa pois. Leikkaa paprikat ja sipulit kuutioiksi, murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita tomaattipyree, valkoviinietikka, valkosipuli, suola, chilijauhe, paprikajauhe ja mustapippuri maustekastikkeeksi.

Kuumenna paistinpannulla öljy. Lisää sipulit ja freesaa hetki. Lisää peruna- ja paprikakuutiot, sekä nyhtökaura ja freesaa, niin että perunat saavat hieman väriä. Lisää joukkoon maustekastike ja paista vielä hetki.

Pääsiäisreseptejä

Haluatko kokeilla pääsiäispöydässä tänä vuonna jotain uutta? Miltä kuulostaisi tomaattisessa yrttikastikkeessa haudutettu luomutofu riisin kera ja jälkiruokana mangosmoothie? Tai perinteisempi pääsiäisateria, kahden sipulin kermaperunat ja broilerin leike kruunattuna hedelmäisellä pashalla?  Tuotekehityksemme on laatinut pääsiäisaterioistamme myös kotikeittiöihin sopivia reseptejä. Hyvää pääsiäistä! 

Resepti (6 annosta)

Vuoallinen kahden sipulin kermaperunoita.
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:

1 kg jauhoisia perunoita

1 sipuli

1 dl hienonnettua ruohosipulia

2 tl suolaa

4 dl kuohukermaa

3 dl vettä

 

Toimi näin:

Leikkaa kuoritut perunat noin sentin kuutioiksi. Hienonna sipulit. Sekoita perunat, sipulit, ruohosipulit sekä suola keskenään ja laita ne noin kahden litran vetoiseen, voideltuun uunivuokaan.

Sekoita kerma ja vesi keskenään ja kaada perunoiden joukkoon. Paista +175 asteisessa uunissa n. 60-80 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Resepti (4-6 annosta)

Broilerin paistinleikkeitä vuoassa.
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:                       

1 kg broilerin marinoimattomia paistileikkeitä

2 rkl rypsiöljyä

1-2 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

0,5 tl currya

Toimi näin:

Sekoita öljy ja mausteet keskenään ja levitä marinadi broilerin paistileikkeisiin. Broilerit kannattaa laittaa marinoitumaan jo edellispäivänä. Lado broilerit marinadeineen uunivuokaan. Kypsennä +175-200 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Resepti (6 annosta)

Lautasellinen yrttikastikkeessa haudutettua luomutofua ja kasvisriisipilahvia.
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset näitä:

1 kg maustamatonta luomutofua

2 rkl rypsiöljyä

1 sipuli

2 rkl tomaattisosetta

1 valkosipulinkynsi

2 dl vettä

1 prk (400 g) tomaattimurskaa

2 rkl maissitärkkelystä

2 tl valkoviinietikkaa

puolikas kasvisliemikuutio

1 tl suolaa

1 tl sokeria

0,5 tl kuivattua basilikaa

0,5 tl kuivattua timjamia

ripaus rouhittua mustapippuria

 

Toimi näin:

Viipaloi tofut noin sentin viipaleiksi.

Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuumenna kattilassa öljy, lisää sipulit ja valkosipulit, freesaa hetki. Lisää tomaattipyree ja hauduta hetki. Lisää tomaattimurska, vesi ja kasvisliemi. Hauduta hetki. Lisää vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelys, etikat ja loput mausteet. Hauduta kastiketta noin vartti.

Annostele puolet kastikkeesta paistonkestävään uunivuokaan. Levitä tofuviipaleet limittäin päälle ja kaada loput kastikkeet päälle. Paista +175-200 asteisessa uunissa n. 15-20 min.

Resepti (10 annosta)

Mangosmoothie
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:

1 L maustamatonta luonnonjogurttia

4 dl mangososetta

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

 

Toimi näin:

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Resepti (6 annosta)

Pasha-annoksia lasissa.
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:

1 dl rusinoita
2 dl vispikermaa
3 prk (600 g) maitorahkaa
150 g appelsiinimarmeladia
200g mandariinilohkoja (tuore tai säilyke)
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria

Toimi näin:

Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna pashan tekeytyä yön yli, jotta rusinat pehmenevät. Vaihtoehtoisesti rusinat voidaan liottaa etukäteen pehmeiksi esim. appelsiinimehussa.

Maistuva Välimeri

Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa kouluissa ja päiväkodeissa vietetään viikolla 11 Maistuva Välimeri -ruokateemaa tiistaista torstaihin. Teemaviikko tuo oppilaiden ja päiväkotilaisten lautasille Välimeren makuja Ranskasta, Italiasta sekä Kreikasta tuttujen ruokien muodossa. Kokkaile samoja ruokia myös kotona tuotekehityksemme resepteillä.

Resepti (10 annosta)

Tarvitset

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 sipulia
  • 1 punainen paprika
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 tl Välimeren yrttiseosta
  • 1 L vettä
  • 2 tl suolaa
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 400 g kinkkusuikaleita
  • 4 dl kasvirasvasekoitetta 15% tai ruokakermaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 6-7 dl lasagnepalapastaa (esim. Piccolo) tai pennepastaa
  • 150 g juustoraastetta

Toimi näin

Silppua sipulit, murskaa valkosipuli ja kuutioi paprika.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Freesaa siinä sipuli ja paprika. Lisää valkosipuli ja mausteet, freesaa hetki. Lisää vesi. Kuumenna.

Sekoita vehnäjauhot vesitilkkaan ja suurusta lasagnettekastiketta kevyesti. Kypsennä.

Lisää kinkkusuikaleet, kasvisrasvasekoite, suola ja mustapippuri. Halutessa kinkkusuikaleet voidaan korvata ruskistetuilla pekonikuutioilla. Lisää lopuksi lasagnettepalat.

Siirrä lasagnetteseos voideltuun n. 3-4 litran vetoiseen uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista +175-200 asteessa noin 45 min.

Annos carbonaralasagnettea
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Resepti (10 annosta)

Tarvitset

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 sipuli
  • 1 paprika
  • 2 porkkanaa
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 100 g tomaattipyrettä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl oreganoa
  • 1 pkt (240 g) Nyhtökauraa (maustettua tai maustamatonta)
  • 8 dl vettä
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 2 dl kaurapohjaista kasvirasvasekoitetta tai ruokakermaa
  • 6-7 dl lasagnepalapastaa (esim. Piccolo) tai pennepastaa

Toimi näin

Silppua sipuli, murskaa valkosipuli, kuutioi paprika ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi (tai leikkaa pieniksi ohuiksi suikaleiksi).

Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Freesaa siinä sipuli, porkkanat ja paprika. Lisää valkosipuli, mausteet, tomaattipyree ja Nyhtökaura, freesaa hetki. Lisää vesi. Kuumenna.

Sekoita vehnäjauhot vesitilkkaan ja suurusta lasagnettekastiketta kevyesti. Kypsennä.

Lisää sokeri, suola ja punaviinietikka. Lisää lopuksi lasagnettepalat.

Siirrä lasagnetteseos voideltuun n. 3-4 litran vetoiseen uunivuokaan. Ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta. Paista +175-200 asteessa noin 45 min.

Annos nyhtökauralasagnettea
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Resepti (10 annosta)

Tarvitset

  • 800 g broilerin jauhelihaa
  • 200 g fetajuustokuutioita
  • 2 sipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä halutessa
  • 3 tl suolaa
  • 1 tl Välimeren yrttiseosta
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 dl perunasosehiutaleita
  • 2 dl vettä
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • rypsiöljyä paistamiseen

Toimi näin

Silppua sipuli. Turvota vesi ja perunasosehiutale. Voit käyttää fetana myös mausteöljyliemeen säilöttyjä fetakuutioita, hyödynnä tällöin niiden öljy rypsiöljyn sijaan murekemassaan ja muotoiluun.

Sekoita broilerinjauheliha, fetat, sipulit ja mausteet keskenään. Lisää öljy ja turvotetut perunasosehiutaleet. Sekoita tasaiseksi ja anna massan turvota noin 15 min.

Muotoile massasta puikkoja öljytyin käsin (tai halutessa pihvejä tai pyöryköitä). Paista puikot öljyssä kuumalla pannulla kypsäksi, kääntele ja jotta saat paistopintaa kauttaaltaan. Tarjoa lisukkeena esim. jogurtti-minttukastiketta ja riisiä.

Annos kreikkalaisia broileripuikkoja ja salaattia. P
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Jogurtti-minttukastike

Tarvitset

  • 0,5 kg kreikkalaista jogurttia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl kuivattua minttua tai 2 rkl hienonnettua tuoretta minttua
  • 0,5 tl suolaa

Toimi näin

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja anna makuuntua.

Kulhollinen jogurtti-minttukastiketta
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Resepti (10 annosta)

Tarvitset

  • 4 dl vispikermaa
  • 500 g maitorahkaa
  • 200 g appelsiinimarmeladia
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Toimi näin

Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon maitorahka, appelsiinimarmeladi, sokeri, vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Pursota annoksiksi. Koristele halutessasi suklaalastuilla ja appelsiininpaloilla.

Kaakao-appelsiiniherkkuannokset lasissa lusikan kera.
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Vanhusten viikko

Vanhusten viikkoa vietetään vuonna 2023 viikolla 40 teemalla Tehdään iästä numero, jolla halutaan kiinnittää huomiota ikääntyvien tarpeisiin. Ikääntyessä myös ravitsemusta on hyvä tarkastella lähemmin, sillä se vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin ja terveyteen. Tärkeintä on, että ruoka on ruokasuositusten mukaista, se maistuu ja tulee syödyksi. Vanhusten viikolla tarjoamme ikääntyneille suunnatuissa ruokapalveluissamme suosikkiruokia, kuten kaalikääryleitä, kirjolohilaatikkoa, karjalanpaistia juureksilla ja lahnapuikkoja. Kokosimme alle myös joitain maistuvia reseptejämme kotikokeille. Hyvää ruokahalua!

Resepti (8-10 annosta)

Annos nakki-perunasoselaatikkoa
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset

  • 1,5 kg jauhoista perunaa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 sipulia
  • 1 kg nakkeja
  • 100 g juustoraastetta

Toimi näin

Keitä perunat kunnolla kypsäksi kattilassa runsaassa vedessä. Soseuta perunat perunanuijalla tai sähkövatkaimella. lisää joukkoon kerma ja suola.

Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi. Ruskista sipulit ja nakit paistinpannulla.

Kokoa perunasose ja nakki-sipuliseos kerroksittain uuninkestävään noin 3L vetoiseen vuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta.

Paista uunissa +175 asteessa noin 30-40 min.

Resepti (8-10 annosta)

Annos pippuriporsasta
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset

  • 1 kg porsaan suikalelihaa
  • 1 sipuli
  • 1 punainen paprika
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 4 dl vettä
  • 2 dl tomaattimurskaa
  • 1 tl viispippuria
  • 3 tl suolaa
  • 2 dl kasvirasvasekoitetta tai ruokakermaa.
  • 3 rkl maissitärkkelystä

Toimi näin

Leikkaa sipulit ja paprikat kuutioiksi. Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista porsaanlihasuikaleet, sipulit ja paprikat. Lisää vesi ja tomaattimurska. Kypsennä lihat hauduttaen mureiksi.

Lisää pippurit, suola ja kasvirasvasekoite. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan vettä ja lisää kastikkeen joukkoon. Tarjoa lisukkeena esim. keitettyjä perunoita.

Resepti (8-10 annosta)

Annos ohrapuuroa.
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset

  • 2,5 L kevytmaitoa tai kulutusmaitoa
  • muutama nokare voita
  • 0,3 kg rikottuja ohrasuurimoita
  • 2-3 tl suolaa

Toimi näin

Kuumenna voi ja maito varoen kerroskattilassa tai teflonpinnoitetussa kattilassa. Lisää rikotut ohrasuurimot. Kypsennä hauduttaen ja välillä sekoittaen noin puolitoista tuntia. Lisää lopuksi suola. Tarjoa lisukkeena mehukeittoa.

Itämerimenu

Kokkaa Itämeren hyväksi ja valmista herkullisia ruokia Itämeren kalasta tai käy nauttimassa niitä kaikille avoimissa lounas- ja henkilöstöravintoloissamme. Esimerkiksi Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. henkilöstöravintoloissamme on tarjolla mm. kipparinsilakoita. Löydät reseptimme koteihin alta!

Katso lounas- ja henkilöstöravintolamme

Vuoallinen kipparinsilakoita
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:

  • Silakkafileitä 1,5 kg
  • 4 dl ruokakermaa
  • 0,5 dl sinappia
  • 3 tl suolaa
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl väkiviinaetikkaa
  • 0,5 dl hienonnettua tilliä
  • 0,5 dl hienonnettua ruohosipulia

Toimi näin:

Sekoita kaikki liemen ainekset huolellisesti keskenään.
Lado silakkafileet voideltuun laakeaan uuninkestävään vuokaan. Kaada liemi päälle.

Paista uunissa +175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Viimeistele halutessasi hienonnetulla ruohosipulilla ja persiljalla. Tarjoa lisukkeena esim. perunasosetta.

Itämeren fisupihvin resepti (4 annosta)

Itämeren fisupihvi
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:

  • ½ dl kermaa
  • 75 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl korppujauhoja
  • puolikas pieni sipuli
  • 100 g palsternakkaa raastettuna
  • 1,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 500 g jauhettua kalafileetä, esim. lahnaa tai silakkaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl sitruunan mehua

Toimi näin:

Kalamassa kannattaa jauhaa itse lihamyllyllä tai hienontaa huolellisesti veitsen avulla. Hienonna myös sipuli ja raasta palsternakka. Sekoita kerman ja tuorejuuston joukkoon korppujauho ja anna turvota hetki.

Lisää sekaan mausteet, sipuli, palsternakka, kalamassa, kananmunat ja sitruunamehu. Anna kalapihvitaikinan turvota hetki.

Paista kalapihvitaikinasta pannulla voita tai rypsiöljyä käyttäen noin kämmenen kokoisia pihvejä. Paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Itämeren fisuburgerin resepti (4 annosta)

Itämeren fisuburgeri
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Valmista yllä olevan reseptin mukaan Itämeren fisupihvi. Täydennä sitä hampurilaisen väliin tulevalla kurkkumajoneesilla sekä hampurilaisleivällä.

Kurkkumajoneesi 

Tarvitset:

  • 1,5 dl majoneesia
  • 3 rkl kurkkusalaattia
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa

Toimi näin:

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä muutama tunti.

Kokoa hampurilaiset

Tarvitset:

  • 4 halkaistua annosruisleipää (esim. Reissumiestä)
  • kurkkumajoneesia
  • 4 kpl itse paistettuja kalapihvejä
  • salaatinlehtiä
  • tomaattiviipaleita
  • maustekurkkuviipaleita

Toimi näin:

Levitä kurkkumajoneesia ruisleipien halkaisupinnoille. Laita pohjalle salaatinlehti, tomaattiviipale, kalapihvi. Pihvin päälle maustekurkkuviipaleita. Nauti!

Pohjolan makuja

Pohjolan makuja -ruokateema tutustuttaa pohjoismaisiin ruokiin. Kouluissa ja päiväkodeissa teemaviikkoa vietetään maaliskuussa 2023, viikolla 11 tiistaista torstaihin ja potilas- ja asukasruokailussa sekä lounas- ja henkilöstöravintoloissa koko arkiviikon ajan.  Pohjoismaiden ruokakulttuureissa on paljon yhteistä, kuten puhtaat raaka-aineet, arkiruokien konstailemattomuus ja mieto maustaminen, mitkä näkyvät myös teemaviikolle kehitetyissä ruoissa. Tervetuloa lounas- ja henkilöstöravintoloihimme tai kokeile kotona tuotekehityksemme reseptillä.

Resepti (10 annosta)

Fårikål, norjalainen lammaskaali
Fårikål, norjalainen lammaskaali on myös Norjan kansallisruoka. Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset: 

  • 1,5 L vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 tl kokonaisia maustepippureita
  • 1 kg lampaan paistia
  • 2 sipulia
  • 1 kg valkokaalia

Toimi näin:

  1. Leikkaa lampaanpaisti, kaalit ja sipulit reiluiksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna padassa vesi kiehuvaksi. Lisää suola ja maustepippurit. Ripottele joukkoon lampaanlihat. Lisää kaalit ja sipulit. Hauduta pataa hiljalleen 2-3 tuntia välillä sekoittaen, kunnes lampaanliha on mureaa. Lisää tarvittaessa vettä kypsennyksen aikana.
  3. Tarjoa lisänä esim. keitettyjä perunoita.

Resepti (10 annosta)

Tanskalaiset hot dogit
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tanskalainen kurkkusalaatti:

  • 1 kurkku
  • ½ pieni sipuli
  • ½ dl vettä
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus rouhittua mustapippuria

Toimi näin:

Kuori kurkut halutessasi. Leikkaa kurkut ja sipulit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, sekoita ne keskenään. Sekoita etikkaliemen ainekset ja kaada kurkku-sipuliseoksen päälle. Anna marinoitua yön yli. Valuta lopuksi liemi pois.

 

Tanskalainen remouladekastike:

  • 2,5 dl kevytmajoneesia
  • 1,5 dl sinappikurkkusalaattia
  • 2 rkl pieniä kapriksia
  • ripaus currya
  • 1 rkl hienonnettua persiljaa

Toimi näin:

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään kastikkeeksi.

 

Perunasalaatti:

0,5 kg keitettyjä kuorittuja perunoita

2 maustekurkkua

1 pieni sipuli

2 dl kevytmajoneesia

2 rkl sinappia

½ tl suolaa

ripaus rouhittua mustapippuria

 

Toimi näin:

Leikkaa keitetyt perunat ja maustekurkut kuutioiksi. Silppua sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki.

 

Lisäksi tarvitset:

Toimi näin:

  1. Lämmitä nakit esim. paistinpannulla öljytilkassa kevyesti paistaen.
  2. Lämmitä hot dog-sämpylät esim. mikroaaltouunissa pikaisesti matalalla lämmöllä.
  3. Kokoa hot dogien väliin tanskalaista remouladekastiketta, nakki, tanskalaisia kurkkuja, paahdettua sipulirouhetta, sinappia ja ketsuppia. Tarjoa halutessasi lisukkeena perunasalaattia.

 

Resepti (10 annosta)

Ruotsalainen tillicoleslaw
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:

  • 600 g valkokaalia
  • 1 sipuli
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • 1,5 dl kevytmajoneesia
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sinappia

Toimi näin:

  1. Suikaloi kaalit ja sipulit mahdollisimman ohueksi. Silppua tilli.
  2. Sekoita majoneesi, etikka, sokeri, suola ja sinappi keskenään.
  3. Sekoita kaalit, sipulit, tilli ja majoneesikastike keskenään.
  4. Anna tekeytyä hetki.

Resepti (10 annosta)

Norjalainen jälkiruoka
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Pohja:

  • 150 g kaurakeksejä
  • ½ dl sulatettua margariinia
  • ripaus kanelia

Paloittele / murskaa kaurakeksit karkeaksi rouheeksi esim. kaulimella muovipussissa. Sekoita joukkoon sulatettu margariini ja ripaus kanelia.

 

Omenatäyte:

  • 2 omenaa
  • 2 dl omenamarmeladia

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita joukkoon omenamarmeladi.

 

Rahkavaahto:

  • 2 dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa kasvirasvasekoitetta
  • 200 g maitorahkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon loput aineet.

 

Toimi näin:

Kokoa norjalainen jälkiruokaherkku esim. annosmaljoihin tai piirakkavuokaan. Pohjalle kaurakeksiseos ja päälle omenamarmeladiseos sekä rahkavaahto. Voit koota täytteet myös useammaksi kerrokseksi. Viimeistele halutessasi kaurakeksimuruilla.