Hyppää pääsisältöön

Suosikkireseptit

Tältä sivulta löydät päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten sekä hoitoalan ruokapalvelujen suosikkireseptimme, jotka tuotekehityksemme on muokannut suurkeittiöiden sijaan kotikeittiöille sopiviin mittasuhteisiin. Kokkaa kotona ja nauti!
Tanskalaiset hot dogit
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Pohjolan makuja

Pohjolan makuja -ruokateema tutustuttaa pohjoismaisiin ruokiin. Kouluissa ja päiväkodeissa teemaviikkoa vietetään maaliskuussa 2023, viikolla 11 tiistaista torstaihin ja potilas- ja asukasruokailussa sekä lounas- ja henkilöstöravintoloissa koko arkiviikon ajan.  Pohjoismaiden ruokakulttuureissa on paljon yhteistä, kuten puhtaat raaka-aineet, arkiruokien konstailemattomuus ja mieto maustaminen, mitkä näkyvät myös teemaviikolle kehitetyissä ruoissa. Tervetuloa lounas- ja henkilöstöravintoloihimme tai kokeile kotona tuotekehityksemme reseptillä.

Resepti (10 annosta)

Fårikål, norjalainen lammaskaali on myös Norjan kansallisruoka. Kuva: Palvelukeskus Helsinki
Fårikål, norjalainen lammaskaali on myös Norjan kansallisruoka. Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset: 

  • 1,5 L vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 tl kokonaisia maustepippureita
  • 1 kg lampaan paistia
  • 2 sipulia
  • 1 kg valkokaalia

Toimi näin:

  1. Leikkaa lampaanpaisti, kaalit ja sipulit reiluiksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna padassa vesi kiehuvaksi. Lisää suola ja maustepippurit. Ripottele joukkoon lampaanlihat. Lisää kaalit ja sipulit. Hauduta pataa hiljalleen 2-3 tuntia välillä sekoittaen, kunnes lampaanliha on mureaa. Lisää tarvittaessa vettä kypsennyksen aikana.
  3. Tarjoa lisänä esim. keitettyjä perunoita.
Sulje

Resepti (10 annosta)

Tanskalaiset hot dogit
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tanskalainen kurkkusalaatti:

  • 1 kurkku
  • ½ pieni sipuli
  • ½ dl vettä
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus rouhittua mustapippuria

Toimi näin:

Kuori kurkut halutessasi. Leikkaa kurkut ja sipulit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, sekoita ne keskenään. Sekoita etikkaliemen ainekset ja kaada kurkku-sipuliseoksen päälle. Anna marinoitua yön yli. Valuta lopuksi liemi pois.

 

Tanskalainen remouladekastike:

  • 2,5 dl kevytmajoneesia
  • 1,5 dl sinappikurkkusalaattia
  • 2 rkl pieniä kapriksia
  • ripaus currya
  • 1 rkl hienonnettua persiljaa

Toimi näin:

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään kastikkeeksi.

 

Perunasalaatti:

0,5 kg keitettyjä kuorittuja perunoita

2 maustekurkkua

1 pieni sipuli

2 dl kevytmajoneesia

2 rkl sinappia

½ tl suolaa

ripaus rouhittua mustapippuria

 

Toimi näin:

Leikkaa keitetyt perunat ja maustekurkut kuutioiksi. Silppua sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki.

 

Lisäksi tarvitset:

Toimi näin:

  1. Lämmitä nakit esim. paistinpannulla öljytilkassa kevyesti paistaen.
  2. Lämmitä hot dog-sämpylät esim. mikroaaltouunissa pikaisesti matalalla lämmöllä.
  3. Kokoa hot dogien väliin tanskalaista remouladekastiketta, nakki, tanskalaisia kurkkuja, paahdettua sipulirouhetta, sinappia ja ketsuppia. Tarjoa halutessasi lisukkeena perunasalaattia.

 

Sulje

Resepti (10 annosta)

Ruotsalainen tillicoleslaw
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Tarvitset:

  • 600 g valkokaalia
  • 1 sipuli
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • 1,5 dl kevytmajoneesia
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sinappia

Toimi näin:

  1. Suikaloi kaalit ja sipulit mahdollisimman ohueksi. Silppua tilli.
  2. Sekoita majoneesi, etikka, sokeri, suola ja sinappi keskenään.
  3. Sekoita kaalit, sipulit, tilli ja majoneesikastike keskenään.
  4. Anna tekeytyä hetki.
Sulje

Resepti (10 annosta)

Norjalainen jälkiruoka
Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Pohja:

  • 150 g kaurakeksejä
  • ½ dl sulatettua margariinia
  • ripaus kanelia

Paloittele / murskaa kaurakeksit karkeaksi rouheeksi esim. kaulimella muovipussissa. Sekoita joukkoon sulatettu margariini ja ripaus kanelia.

 

Omenatäyte:

  • 2 omenaa
  • 2 dl omenamarmeladia

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita joukkoon omenamarmeladi.

 

Rahkavaahto:

  • 2 dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa kasvirasvasekoitetta
  • 200 g maitorahkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon loput aineet.

 

Toimi näin:

Kokoa norjalainen jälkiruokaherkku esim. annosmaljoihin tai piirakkavuokaan. Pohjalle kaurakeksiseos ja päälle omenamarmeladiseos sekä rahkavaahto. Voit koota täytteet myös useammaksi kerrokseksi. Viimeistele halutessasi kaurakeksimuruilla.

 

Sulje