
Pohjolan makuja
Pohjolan makuja -ruokateema tutustuttaa pohjoismaisiin ruokiin. Kouluissa ja päiväkodeissa teemaviikkoa vietetään maaliskuussa 2023, viikolla 11 tiistaista torstaihin ja potilas- ja asukasruokailussa sekä lounas- ja henkilöstöravintoloissa koko arkiviikon ajan. Pohjoismaiden ruokakulttuureissa on paljon yhteistä, kuten puhtaat raaka-aineet, arkiruokien konstailemattomuus ja mieto maustaminen, mitkä näkyvät myös teemaviikolle kehitetyissä ruoissa. Tervetuloa lounas- ja henkilöstöravintoloihimme tai kokeile kotona tuotekehityksemme reseptillä.
Resepti (10 annosta)

Tarvitset:
- 1,5 L vettä
- 1 rkl suolaa
- 1 tl kokonaisia maustepippureita
- 1 kg lampaan paistia
- 2 sipulia
- 1 kg valkokaalia
Toimi näin:
- Leikkaa lampaanpaisti, kaalit ja sipulit reiluiksi kuutioiksi.
- Kuumenna padassa vesi kiehuvaksi. Lisää suola ja maustepippurit. Ripottele joukkoon lampaanlihat. Lisää kaalit ja sipulit. Hauduta pataa hiljalleen 2-3 tuntia välillä sekoittaen, kunnes lampaanliha on mureaa. Lisää tarvittaessa vettä kypsennyksen aikana.
- Tarjoa lisänä esim. keitettyjä perunoita.
Resepti (10 annosta)

Tanskalainen kurkkusalaatti:
- 1 kurkku
- ½ pieni sipuli
- ½ dl vettä
- ½ dl valkoviinietikkaa
- 1 tl suolaa
- ripaus rouhittua mustapippuria
Toimi näin:
Kuori kurkut halutessasi. Leikkaa kurkut ja sipulit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, sekoita ne keskenään. Sekoita etikkaliemen ainekset ja kaada kurkku-sipuliseoksen päälle. Anna marinoitua yön yli. Valuta lopuksi liemi pois.
Tanskalainen remouladekastike:
- 2,5 dl kevytmajoneesia
- 1,5 dl sinappikurkkusalaattia
- 2 rkl pieniä kapriksia
- ripaus currya
- 1 rkl hienonnettua persiljaa
Toimi näin:
Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään kastikkeeksi.
Perunasalaatti:
0,5 kg keitettyjä kuorittuja perunoita
2 maustekurkkua
1 pieni sipuli
2 dl kevytmajoneesia
2 rkl sinappia
½ tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
Toimi näin:
Leikkaa keitetyt perunat ja maustekurkut kuutioiksi. Silppua sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki.
Lisäksi tarvitset:
- 10 kpl valmiita hot dog sämpylöitä
- 10 kpl pitkiä nakkeja (kasvisvaihtoehdoksi esim. soijanakkeja)
- paahdettua sipulirouhetta
- sinappia ja ketsuppia
Toimi näin:
- Lämmitä nakit esim. paistinpannulla öljytilkassa kevyesti paistaen.
- Lämmitä hot dog-sämpylät esim. mikroaaltouunissa pikaisesti matalalla lämmöllä.
- Kokoa hot dogien väliin tanskalaista remouladekastiketta, nakki, tanskalaisia kurkkuja, paahdettua sipulirouhetta, sinappia ja ketsuppia. Tarjoa halutessasi lisukkeena perunasalaattia.
Resepti (10 annosta)

Tarvitset:
- 600 g valkokaalia
- 1 sipuli
- 1 dl hienonnettua tilliä
- 1,5 dl kevytmajoneesia
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 2 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 tl sinappia
Toimi näin:
- Suikaloi kaalit ja sipulit mahdollisimman ohueksi. Silppua tilli.
- Sekoita majoneesi, etikka, sokeri, suola ja sinappi keskenään.
- Sekoita kaalit, sipulit, tilli ja majoneesikastike keskenään.
- Anna tekeytyä hetki.
Resepti (10 annosta)

Pohja:
- 150 g kaurakeksejä
- ½ dl sulatettua margariinia
- ripaus kanelia
Paloittele / murskaa kaurakeksit karkeaksi rouheeksi esim. kaulimella muovipussissa. Sekoita joukkoon sulatettu margariini ja ripaus kanelia.
Omenatäyte:
- 2 omenaa
- 2 dl omenamarmeladia
Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita joukkoon omenamarmeladi.
Rahkavaahto:
- 2 dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa kasvirasvasekoitetta
- 200 g maitorahkaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon loput aineet.
Toimi näin:
Kokoa norjalainen jälkiruokaherkku esim. annosmaljoihin tai piirakkavuokaan. Pohjalle kaurakeksiseos ja päälle omenamarmeladiseos sekä rahkavaahto. Voit koota täytteet myös useammaksi kerrokseksi. Viimeistele halutessasi kaurakeksimuruilla.