Nytt centralkök 2027

När Palvelukeskus Helsinkis nya centralkök med en livsmedelsterminal blir klart ersätter det den nuvarande matproduktionsanläggningen, som är i slutet av sin livscykel. Det nya centralköket planeras bli färdigt år 2027.

Fakta

  • Den nya byggnaden är indelad i lokaler för matproduktion, livsmedelsterminal, logistik, tekniska utrymmen och stödfunktioner. Byggnaden är cirka 20 procent mindre än det nuvarande centralköket, men dess kapacitet är bättre tack vare moderna och optimerade processer.
  • Det nya centralköket uppskattas bli färdigt sommaren 2027.
  • Den nya byggnaden byggs bredvid det nuvarande centralköket, varvid förflyttningen av livsmedelsproduktionen från det gamla köket till det nya är smidig och måltidstjänsterna kan produceras utan avbrott. Det färdiga köket kommer att vara en unik helhet i Finland med tanke på sin matproduktionsvolym.
  • Den planerade byggnaden är energieffektiv och elförbrukningen uppskattas halveras. Byggnaden använder bland annat jordvärme, solkraft och värme från matlagningen. Koldioxidavtrycket minskar också tack vare processerna för matproduktion, moderna maskiner och optimerad logistik.
  • Underhållskostnaderna för det nya centralköket har uppskattats vara 60–70 procent mindre än i det nuvarande centralköket.
  • Byggnadsprojektets uppskattade kostnader utan mervärdesskatt är cirka 41 miljoner euro.
  • Tomten och byggnaden ägs av Helsingfors stad. Användaren är affärsverket Palvelukeskus Helsinki.
  • Peab har valts till huvudentreprenör för centralköket.

Bakgrund

Kommunerna producerar eller ordnar måltidstjänster i anslutning till sina lagstadgade uppgifter (31 § i lagen om grundläggande utbildning, 2 b § i lagen om småbarnspedagogik). Tjänsterna omfattar en stor del av befolkningen. Ansvaret för ordnandet av lagstadgade tjänster, myndighetsansvaret och tillsynsskyldigheten enligt kommunallagen förblir hos kommunen även om ansvaret för produktionen av tjänsten i sin helhet eller delvis överförs utanför kommunen. Ansvaret omfattar också beredskap för störningssituationer och undantagsförhållanden.

Palvelukeskus Helsinkis nuvarande centralkök producerar cirka 60 000 matportioner varje vardag och sköter måltidstjänsterna i nästan 400 verksamhetsställen i Helsingfors, bland annat daghem, läroanstalter och skolor samt seniorcenter. Centralköket har sammanlagt 60 anställda. Byggnaden är föråldrad i fråga om både lokalerna och tekniken. Underhållskostnaderna har ökat märkbart.

I det nya centralköket ska man även i fortsättningen producera måltider för stadens lagstadgade tjänster, daghem, skolor och läroanstalter samt måltidstjänster inom vårdbranschen. Målet är att säkerställa att måltidstjänsterna i Helsingfors är av jämn kvalitet, att trygga försörjningsberedskapen samt att sörja för måltidstjänsterna under de kommande årtiondena med beaktande av befolkningstillväxten.

I centralköket har också planerats en så kallad livsmedelsterminal som gör det möjligt att skaffa matprodukter från partner inom livsmedelsbranschen och kombinera dem med den egna produktionen och logistikkedjan. Detta ger flexibilitet då volymerna varierar. Dessutom är det kostnadseffektivt särskilt i fråga om sådana livsmedel som det inte lönar sig att producera själv.

Palvelukeskus Helsinki utnyttjar också för närvarande livsmedelspartner på den finländska marknaden. Till exempel styckeprodukter såsom fiskpinnar och spenatplättar skaffas redan nu av partner. 

Tidtabell

Den preliminära tidtabellen för planeringen och genomförandet av projektet är följande: 

  1. Allmän planering 2024

  2. Planering av genomförandet 2024–2025

  3. Beredning av byggandet 2024

  4. Byggande: byggnaden och utomhusområdena 2025–2027

  5. Ibruktagande av centralköket med livsmedelsterminal 6–8/2027

Mer information om projektet

Mediekontakter:

Piia Rissanen,
kommunikationschef
Palvelukeskus Helsinki
E-post piia.rissanen@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)