Skolmatens historia – 80 år av god skolmat

Elever i Helsingfors har serverats skolmat sedan 1943, medan man i övriga Finland började servera skolmat fem år senare. År 2023 fyller skolmaten i Helsingfors 80 år. Under årtiondena har den utvecklats som en del av vårt samhälle och är fortfarande en viktig tjänst för stadsborna. Vi sammanfattade skolmatens historia i Helsingfors från århundradets skifte till i dag.

första skedet

  • 1896 Skolmatsfrågan diskuteras officiellt för första gången.
  • 1905 Augusta af Heurlin grundar skolsoppköket Koulukeittoyhdistys. Fullmäktige beviljar ett finansiellt bidrag för att stödja verksamheten.
  • 1918 Stadens centralkök öppnas på innergården till nuvarande Helsingfors stadshus. Matköer är vanliga i Helsingfors gatubild, och mat delas ut mot matsedlar.
  • 1925 Fullmäktigeledamot Miina Sillanpää väcker en motion om gratis skolmåltider. Det genomdrivs dock inte ännu.
Lapset ruokailemassa Vallilan kansakoulussa 1918.
Barn som äter i folkskolan Vallilan kansakoulu 1918. Bild: Signe Brander, Helsingfors stadsmuseum

1940-talet: Den kostnadsfria skolmaten inleds

  • Andra världskriget förde mig sig förändringar för hela matverksamheten, och under krigstiden förser Helsingfors centralkök armén, barn och gravida kvinnor med proviant.
  • 1943 Lagen om gratis skolmat för folkskolelever träder i kraft. I Helsingfors börjar man genast verkställa lagen, medan den verkställs i övriga Finland först 1948. Med tiden blev mattjänsten också en del av dagvården för barn.
  • En gång om dagen serveras kött-, fisk- eller grönsakssoppa eller välling. Kvaliteten på måltiderna är ännu inte fastställd i lag.
Elever som äter i matsalen i Tölö.
Elever i Helsingfors Finska samskola (Helsingin Suomalainen yhteiskoulu) äter i matsalen i den nya skolbyggnaden på Nervandergatan 1938. Bild: Aarne Pietiläinen Oy,Helsingfors stadsmuseum

1950-talet: Mer näringsrik skolmat

  • På matsedeln, som upprepas med två veckors intervall, står bland annat köttsoppa, ärtsoppa, olika slags gröt och torrproviant (grahamsemla eller smältost/knackkorv). Mjölk serveras i september, oktober och maj, annars serveras olika sorters välling.
  • Skolmatskommittén rekommenderar för första gången att den näringsmässiga kvaliteten på skolmaten ska förbättras, t.ex. genom att öka mängden mjölk, kött och ost och genom att servera råa grönsaker (råkostbit).
  • 1957  I folkskollagen fastslås att alla elever ska serveras skolmat som är näringsrik, god, bra för växande barn och gratis.
Skolmat på 50-talet.
Skolfrukost på 50-talet. Bild: Hugo Sundström, Helsingfors stadsmuseum

1960-talet: Gafflar och knivar tas i bruk

  • 1968 Man börjar använda gafflar och knivar i skolorna. De beställdes redan året innan, men då serverades fortfarande ingen mat som skulle ätas med kniv och gaffel.
  • Låd- och såsrätter introduceras på matsedlarna, och på matsedeln, som upprepas med fyra veckors intervall, står bl.a. köttbullar, dillkött, leverragu och köttfärssås.
  • Den enda sallad som serveras är rödbetssallad, och rotsaker serveras i bitar.
Skolbarn äter vid matbordet med matservice arbetare som tittar bredvid dem.
Skolelever som äter, 1961 eller 1962. Bild: Helsinfors stadsmuseum

1970-talet: Specialdieter beaktas

  • Specialdieter beaktas i skolmaten (t.ex. diabetes, celiaki, fiskallergi och laktosintolerans) och man börjar utveckla matsedlarna systematiskt.
  • I planeringen av matsedlarna börjar man använda matsedlar som upprepas med 6 veckors intervaller. Målet med dem är att varje dag erbjuda en fullgod måltid. Näringsvärdet i måltiderna beaktas mer än tidigare. Förutom rödbetssallad serveras nu även rotsaks- och kålsallader.
  • 1977 I och med övergången till grundskolan ökar antalet måltider från 29 500 måltider per dag till 47 500 måltider per dag, och det finns 138 serveringsställen i stället för de tidigare 100.
  • 1979 Matfabriken, som öppnats på Helsingegatan efter krigen, flyttar till en ny och modern matfabrik i Vanda. Där finns den ännu i dag.
Skolans matserveringspersonal lagar mat omkring 1977.
Anställda inom mattjänsten som arbetar 1977. Bild: Helsinfors stadsmuseum

1980-talet och 1990-talet: Åsiktsenkäter och nya smaker från olika delar av världen

  • 1984 Den första omfattande enkäten genomförs där elever får svara på frågor om skolmaten i Helsingfors (1173 informanter). Favoriträtterna är fiskpinnar, köttbullar, makaronilåda med kött, kycklingfrikassé, ärtsoppa och köttfärsrisotto.
  • 1990-talet I och med den ekonomiska depressionen försvinner kycklinglåren från tallrikarna och debatten om A-vitamin leder till att leverrätterna tas bort. Också dillkött och pepparrotskött försvinner från matsedeln.
  • Förbehandlade råvaror blir vanligare och produkturvalet mer mångsidigt.
  • Med internationaliseringen introduceras chili con carne, tortilla, wok och lasagne på  matsedlarna.
Elever i Botby grunskolan.
Elever med sina mattallrikar i lågstadiet Puotilan ala-aste 1984. Bild: Kari Hakli, Helsingfors stadsmuseum

2000-talet: Fler vegetariska alternativ och eleverna delaktiga

  • Skolmatsalarna blir skolrestauranger, bespisningen blir matservice och eleverna blir kunder.
  • Elevernas favoriträtter är fiskpinnar, spenatplättar, makaronilåda med kött, korngröt och tortillas.
  • I skolorna grundas restaurangkommittéer, bestående av elever, som får delta i måltidsplaneringen.
  • Man börjar också uppmärksamma matsvinnet: ”ät det du sätter på tallriken” och kampanjveckor om matsvinnet syns för första gången i skolorna.
  • 2003 Elever med vegetarisk kost börjar uppmärksammas.
  • 2004 Försäljningen av avgiftsbelagda mellanmål inleds och skolorna börjar erbjuda mellanmål med höga näringsvärden.
  • 2007 Som föregångare i Finland erbjuder Helsingfors vegetarisk mat åt alla elever som vill ha. Varje dag serveras två måltidsalternativ som eleverna fritt får välja mellan. Ett av alternativen är vegetariskt.
  • 2011 Stadsfullmäktige beslutar att alla skolor ska ha en vegetarisk dag i veckan. Den dagen serveras två vegetariska huvudrättsalternativ.
  • 2013  Salladskomponenter börjar serveras på skolornas salladsbord, och användningen av grönsaker ökar.
  • I och med en stor reform av matsedeln fästs mer uppmärksamhet vid hur skolmaten ser ut och dess konsistens, färger och smak.
  • Som en del av utvecklingen av matsedeln återupplivas matråden i Helsingfors. Eleverna får delta mer i planeringen av skolmaten.
  • 2017 2017 Den årliga skolmatsdagen börjar firas i augusti för att fira den kostnadsfria skolmaten.
Pojken väljer mat från raden.
Elev som väljer skolmat i grundskolan Meilahden peruskoulu 2018. Bild: Palvelukeskus Helsinki

2020-talet: Ansvarsfullhet och fortsatt utveckling av skolmaten

  • I planerandet och tillredandet av skolmaten uppmärksammas ansvarsfullhet, klimatpåverkan och säsongens råvaror. Eleverna är delaktiga i att utveckla skolmaten och mattrender följs noga.
  • 2019 Helsingfors fullmäktige beslutar att minska mängden kött- och mjölkprodukter med hälften i stadens matservice senast inom 2025. Detta genomförs med beaktande av rekommendationerna för skolmaten genom att i synnerhet minska andelen rött kött på matsedlarna.
  • Skolmaten utvecklas systematiskt så att den blir ännu mer klimatvänlig. Rött kött på matsedlarna ersätts med till exempel växtprotein och produkter av fjäderfä och fisk.
  • 2020 Som en följd av coronapandemins sammankomstbegränsningar delas skolmaten under våren ut till elever i form av portionspaket två gånger i veckan på olika utdelningspunkter runtom i Helsingfors. Måltiderna, som räcker för hela veckan, värms upp och äts hemma.
  • 2022 Elevernas favoriträtter i skolan är bl.a. fiskpinnar, spenatplättar, tortilla med vegetarisk quornfyllning, broilercurry och knackkorvsås.
  • 2023 På hösten introduceras en nionde vegetarisk dag (tidigare var de åtta) till matsedeln, som upprepas med sex veckors intervaller. Under åtta dagar (tidigare sju) serveras också fiskrätter.
  • På matsedeln, som upprepas med sex veckors intervaller, finns det i dag många olika vegetariska alternativ (65 %), kötträtter (22 %) och fiskrätter (13 %).